vineri, 1 martie 2013

Functiile incompetentilor

             Una dintre cauzele evolutiei greoaie a Romaniei e obiceiul comunist si nesimtit de a numi in functii persoane incompetente. Adica functiile ocupate de oameni care nu au nici o pregatire, in primul rand, apoi responsabilitate si aptitudini, doar de dragul unor relatii, cu scopul unor influente sau a unor salarii barosane, nemeritate.
             Eu personal cunosc foarte multi oameni ce ocupa functii artificiale, habar nu au care le sunt indatoririle si chiar daca ar sti ar fi incapabili sa le faca. In primarii si alte institutii. In politie. In banci. In scoli. In infrastructura. In special in primarii si tot ce e afiliat acestora. Ca unele neamuri sunt mari si le place sa fie impreuna, ca doar sunt o familie.
             Majoritatea acestor functii sunt ocupate cu acte false. Diplome de studii, carnete de elev, recomandari fictive. Oamenii nu stiu vorbi nici macar romaneste, stiu doar sa lege dosare cu sfoara maro. Functia lor are denumire pe care ei sunt incapabili sa o pronunte, mai ales in engleza.
             Astfel, nu avem sisteme eficiente. Dar avem cozi si ghisee. Nu avem invatamant, dar avem crime in curtea scolii. Nu avem planuri de modernizare, dar avem noroi cat pentru toata planeta. Nu avem drumuri dar avem taxe de drum. Nu avem salarii si pensii, dar avem vecini cu functii. Nu avem justitie, dar avem politie.

14 comentarii:

  1. La noi in judet toti is cumnati, veri si frati..Nici nu ma mira ca suntem la coadat tarii....

    RăspundețiȘtergere
  2. Persoanele numite astfel in functii importante se ocupa in principal cu strangerea de fonduri pentru ei si pentru partid.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai nu stii vorba aia? Cu totii avansam pana in prima pozitie de incompetenta. Dupa aia nu mai avansam caci ne-am depasit limitele si nu mai au sefii nostrii motive sa ne premieze :). Fiindca poti sa fii sigur daca esti extrem de bun la ceva, genial, esti tocmai potrivit pentru functia aia, vei fi avansat..ca premiu. Si astea ti se vor intampla pana nu vei mai da motive sa fii premiat :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e interesanta strategia ta de ierarhizare. un fel indreptatit de a face anormalul sa sune... normal.

      Ștergere
    2. Pai n-am zis-o eu ci altii mai destepti decat mine. Se pare ca e pe bune din nefericire. Adica, pe bune, cu totii avansam pana la prima pozitie de incompetenta. De aia nimic nu merge optim. Dar eu zic ca tine de specia umana si trebuie sa ne adaptam si sa acceptam ideea ca nu suntem prea grozavi in a genera "optim" :)

      Ștergere
  4. Romania se misca de mult timp in gol si au c-am inceput sa-i rasune tinichelele.
    O primavara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar miscarea asta costa o gramada de bani.
      La fel si tie, langa picturile tale extraordinare.

      Ștergere
  5. Toți oamenii promovează până ating limita incompetenței. Se întâmplă peste tot, nu doar în România.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar in Romania e cel ai evident. Pentru ca nu exista etapele. Se trece direct, de pe strada la birou.

      Ștergere
  6. Da, observ ca mai e putin, poate chiar mai putin decat cei vreo 200 de ani initial anticipati de mine, si vom ajunge si noi ca francezii, asa cum sunt ei descrisi social-administrativ functional de d-na Sophie Coignard, scriitor de tip ganditor social documentarist si dl Roman Guibert, jurnalist la Le Point, in cartea Oligarhia Incapabililor, http://www.albin-michel.fr/L-Oligarchie-des-incapables-EAN=9782226238603

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand te-ai ingrijorat ca prea devenisem preocupat de vise m-am straduit sa revin cu oicioarele pe pamant in lumea reala, si m-am apucat de citit presa serioasa (despre care voi face o revista in curand la mine pe blog), plus sa iau aminte la carti din astea complicate despre administrarea societatilor umane mai complexe organizate in state, (desi pe astea totusi nu pot sa promit ca le voi si citi, dar eu oricum nu mai ciitesc carti de mult si chiar as dori sa incurajez si Rep Franceza sa devina mai ecologica in legatura cu risipa de copaci pt a publica atatea noiane de carti pe hartie).

      Ștergere