sâmbătă, 7 aprilie 2012

Romania credincioasa

           Ne spunem crestini. Construim biserici si facem cozi la moaste. Ne cinstim preotii. Spunem rugaciuni dese si sarutam icoane cu patos. Avem sfinti pe care-i veneram si sarbatori pe care le respectam. Ascultam slujbe si folosim limbaj duhovnicesc. Finantam religia si umplem bisericile regulat. Facem toate acestea mai mult ca oricine si ne place sa se duca vestea ca suntem un popor credincios pana la Dumnezeu si inapoi.
           In pauzele de la evlavie, furam. Mintim. Batem. Blestemam. Mintim din nou. Ne aratam coltii. Muscam. Persecutam. Suntem fatarnici. Ipocriti. Ignoranti. Stam la panda ca sa ne hranim egoismul. Aratam pumnul si degetul. Calcam in picioare tot ce putem. Furam si mintim din nou.

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. fireste, nu trebuie sa te incluzi. nici tu, nici altii. la o privire din avion asta asta e privelistea, fie ca ne place sau nu.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. pai cum sa nu ne ierte, daca suntem romani si avem preoti multi...

      Ștergere
  3. De la a te pretinde credincios, pana la a fi cu adevarat credincios e cale lumga...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu generaliza ,adevaratii credinciosi sunt credinciosi , fatarnicii sunt la fel oricum . Problema este că adevaratii credinciosi sunt atat de putini incat poate 1% din biserici le-ar fi de-ajuns . Restul umplutură şi oportunisti nerusinati fara nici o lege . Şi totusi nu iesim din tiparele omului modern , atat ca noi accentuam ceea ce este josnic in noi . Sunt multi români „frumosi” , foarte multi dar nu ii punem in evidenta . In rest suntem in acceasi pondere egali cu aproape oricare alte natii . Diferenta este ca noi iesim in evidenta prin raufacatorie . Ne-am facut un renume prost si avem mult de lucrat la capitolul asta . Şi vina o purtam doar noi si numai noi românii .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai vezi, despre umplutura si oportunisti scriu eu. despre cele 99% din biserici.
      Sorin, am trait vreme multa intre 5 alte popoare si am vizitat in nenumarate randuri cel putin alte 15. crede-ma, ”fluxul” spre biserici si matanii nu e nicaieri atat de mare ca si la noi. altii merg la biserica din necesitate, nu din obisnuinta. iar viata de crestin nu se traieste pe bancile bisericilor sau la altare, ci in societate.

      Ștergere
    2. Eu am o conceptie , credinta nu presupune drumul la biserică . Credinta e in suflet , comportament şi relationare si nu tine in mod automat de vreo anume religie .

      Ștergere
    3. tu si altii ca tine cunosti si nu faci compromisuri la acest capitol. asta vreau sa zic si eu, credinta e in suflet, degeaba umplem biserici daca apoi golim suflete

      Ștergere
  5. as spune eu ceva:) dar ma abtine:) credinta e in suflet:D:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii bine ca esti binevenita sa spui orice. numai sa nu injuri, ca nu-mi place :)). plus ca nu e crestinesc.

      Ștergere
  6. Intr-o lume relativa ...totul este relativ . Binele si raul sunt amestecate si fac parte unul din celalalt de la facerea lumii incoace ...de la deschiderea cutiei Pandorei , Raul ! Delimitarea se face greu .

    RăspundețiȘtergere