luni, 9 aprilie 2012

Greseli crestinesti sau Sarbatoarea rupta

            De ce nu e bine sa sarbatorim Pastele la date diferite?
            Nu discut polemici religioase. Hristos a inviat doar o data si faptul ca mai marii crestinilor nu se pot intelege e dovada clara a slabiciunii umane.
            Un alt aspect e urmatorul: tu esti catolic si sarbatoresti frumos la tine in casa. Afara, la cativa metri, e santier, buldozerele sapa si macaralele huruie. Tu esti catolic si esti imbracat frumos pe strada. Trec masinile si te prafuiesc sau te stropesc cu noroi. Tu esti ortodox si sarbatoresti frumos la tine in casa. Vecinul catolic isi toarna fundatia si casetofonul de pe schela urla ritmuri de ceardas. Tu esti ortodox si esti imbracat frumos. Interactionezi cu oameni in salopeta, pentru ca ei sunt deconectati de la sarbatoare.
            Ridicam ziduri ca sa impartim atmosfera.

13 comentarii:

  1. Am putea cadea la invoiala "orto" cu "meta" cu "para" si cu "cato" si sa sarbatorim intr-o joie , pe la mijlocul saptamanii ! Apoi ...pana luni ...voie buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. meta si para fiind?
      da, si asta ma frustreaza...ca sarbatorim numai partea cu Invierea, un fel de...dupa razboi multi viteji se arata...

      Ștergere
    2. Am glumit si eu un pic . Orto , meta si para sunt pozitii in nucleul benzenic in care se pot duce diversi substituenti ai hidrogenului ...Nu au nici o legatura cu orodoxia si catolicismul...

      Ștergere
  2. Un paradox foarte interesant: desi Hristos a inviat o singura data, si - cel mai important - e numai unul, confesiunile sunt doua si evenimentul se sarbatoreste de doua ori.

    Nu stiu de ce, dar, din perspectiva asta, agnosticismul meu nu mai pare atat de condamnabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti dai seama pana unde merge „intelepciunea” umana...
      exact asta spuneam in Romania credincioasa: e o greseala mare si un pacat imens sa nu respecti orarele bisericii, dar faptul ca-l rastignim pe Hristos cand vrem noi, nu-i pacat.

      Ștergere
  3. :-? mda:-? nu m-am gandit la asta:-? fiecare sarbatoreste dupa cum ii este credinta:)

    RăspundețiȘtergere
  4. mie-mi spui?! De 12 ani am 4 zile libere de Pastele catolic si de prea putine ori se intimpla sa fie simultan cind traiesc un sentiment de ... firesc! In rest, de exempu anul asta, este doar o vacanta prelungita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inca un aspect bine punctat. sunt multe familii jumate-jumate, in care el ori ea are liber, pe cand el ori ea e la munca.

      Ștergere
  5. Asta e un efect al politicii si luptei de putere de pe vremea Marii Schisme. Nu exista sfinti pe pamant, sau daca exista, cei care credem noi ca sunt niste sfinti se comporta la fel ca orice om obisnuit. De aceea romanul spune "fa cum zice popa, nu cum face popa".

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar vad ca la linistea celor care NU sarbatoresc Pastele de loc nu te-ai gandit ! Crestinii (dintre care unii nici macar nu sunt interesati sa sarbatoreasca vreun Paste in mod deosebit specific linistit) reprezinta doar 33 % din populatia planetei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai aia care nu sarbatoresc deloc nu au astfel de probleme. asa multi sunt?

      Ștergere