vineri, 8 aprilie 2011

Da' cine e Cioran?

          Ieri a avut loc la Paris licitatia unor documente apartinand lui Cioran. Statul roman, reprezentat de Ministerul Culturii, nu a participat la licitatie. Motivul, acelasi: nu sunt bani. Nu avem 100 000 de euro sa participam la licitatie, macar asa, din respect sau de ochii lumii.
          Obiectele au fost cumparate de un afacerist roman, cu 408 000 de euro, probabil ca sa mai spele rusinea. Acesta a declarat ca le va dona statului roman. Eu zic ca face o greseala, pentru ca cei din minister sunt atat de culti incat sunt in stare sa vanda obiectele filosofului.
          La fel e tratat si Brancusi. Si multi altii. Si sa nu fim mandri ca suntem romani?

40 de comentarii:

  1. E jenant, mai ales ca azi, 8 aprilie, Cioran ar fi implinit 100 de ani. Eu sper sa nu le doneze statului, eventual sa le expuna pe undeva prin mijlocirea vreunui muzeu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda... sau sa le trimita la ASTRA la Sibiu asa cum si-a dorit Cioran.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mare pacat ca nici macar dupa moarte Cioran nu este tratat de catre romani si autoritati ca ceea ce a fost de fapt: un mare filosof. Sau poate că au vrut sa-i intoarca spatele pentru ca si Cioran s-a razvratit fata de schimbarea in rau a Romaniei in perioada interbelica si a vrut o Schimbare la fata a acesteia....

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alina, Ada, Alice: cine si ce nu baga bani in buzunarul statului, nu are nici o valoare. mai ales in situatii in care statul ar trebui sa scoata bani...
    de parca valoarea unuia precum Cioran se poate masura in bani...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nicioadata Romania nu a facut nimic pentru valorile ei.D-aia ma apuca sila cand aud povesti de genul"sunt mandru ca sunt roman".Nicioadata nu si-a respectat statul roman valorile.Nici acum nici altadata.Iar omul ala nu ar trebui sa le doneze statului roman.Pana la urma Cioran nu ar fi ajuns Cioran daca nu pleca din Romania.Franta l-a consacrat .Franta merita donatia.In fond de ce ar merita statul roman asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. vitejii romani nu stiu sa se arate nici macar dupa razboi

    RăspundețiȘtergere
  7. Ana Maria ! Mandria de a fi roman este o datorie fata de strabuni , prieteni , neam nu este o optiune si deaceea nu poate fi conditionata.Este o traire interioara influentata de o istorie intreaga.A spune ca nu esti mandru inseamna ca nu recunosti valorile istoriei . Nu are nimic a face cu o mana de oameni si caractere care iti influenteaza viata si starea . Cinstit acum , la nivel mic stii ce sustii ? ca daca o mana de oameni ne fura si ne denigreaza inseamna ca suntem jalnici,hoti si vai de noi.
    Daca si noi insine ne calcam mandria in picioare inseamna ca scopul e atins.Si daca unii fura,denigreaza sunt lenesi ,hoti sau idioti nu ma aseman lor si nu ma caracterizeaza.

    Parerea mea !

    RăspundețiȘtergere
  8. @Sorin: o mana de oameni? cand fiecare al doilea-a roman fura? lasati istoria, ca din pacate istoria nu se repeta la noi. ne-am batut joc de ceea ce au facut stramosii nostri, ne batem joc de victimele revolutiei. arata-mi un viteaz in tara asta! arata-mi un haiduc! arata-mi un sacrificiu!
    arata-mi efectul recunostintei fata de valorile istorie. ce rost are sa spui ca avem o istorie mare, cand prezentul pute?

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu i-as zice sa se duca dracu la el in Ungaria si sa faca acolo legi, ministrului de la cultura. PAi cum sa dea el 400.000 de euro pentru ca Romania sa isi recupereze valorile? Se infrupta din bugetul statului roman, dar nu face nimic pentru el. M-as bucura daca ar muri si el si criminalul in devenire de la ministerul sanatatii.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Costin: pai cum? si cine sa ne mai conduca ministerele?

    RăspundețiȘtergere
  11. Raul , daca vrei sa despicam firul in patru ,o putem face .Spui ca al doilea roman fura ,eu ma mandresc cu primul,chiar daca istoria nu se repeta eu ma mandresc cu istoria romanilor ceea ce nu inseamna ca trebuie sa o imit.Ca unii si-au batut joc de stramosi nu are nimic a face cu faptul ca eu is mandru de stramosii mei.Si dealtfel sunt mandru si de tine ca te-ai dus unde te-ai dus sa demonstrezi ca romanul este muncitor .
    De asta sunt mandru eu , de cei ce au facut ,si-au demonstrat ca sunt romani,si asta nu inseamna ca eu trebuie sa fiu ca ei ,logic nu ?
    Hai sa o luam la modul si mai simplu esti mandru de Nadia ? de ce ca tu nu i-ai calcat pe urme ? de Titulescu , de Cioran ,de Vuia ,...etc .Esti mandru ca esti conational cu ei sau pur si simplu ti-e rusine ?
    Sunt multi hoti in tara noastra dar asta nu inseamna ca eu sunt jalnic.Ma mandresc cu cei ce au facum mareata tara asta eu pe aceia ii consider romani ( de ceilalti nu ma pronunt ) si deaceea imi creste inima .
    Cand spun roman ma gandesc la cei ce fac onoare tarii si avem destui sa dam exemplu,si nu numai din vechime .
    Eu cred ca mandria nu are a face cu faptele proprii , nu vreau sa bat prea mult moneda pe asta dar ma doare cand vad ca afirmati ca suntem nemernici si de nimic. Nu e bine spus , asa sunt altii si eu sau tu sau altii ca noi poate santem lasi ,dar nicodata nu spune ca tie rusine ca esti roman. Vedem la stiri si ne insusim ce e acolo rau dar nu astia sunt romanii , romanii sunt eu tu el ea si altii care isi vad de treaba lor , care muncim poate din greu sa ne fie mai bine si daca nu mergem sa-i dam in cap lui x sau y ca ne-a furat si ne face de rusine nu denota decat lasitatea si atat.nimic altceva comun.
    Hai si inca un exemplu si gata : la americani sunt cartierele pe care le stii unde nici politia nu intra , e rasism ,mai putin acum ca altadata dar este,sunt jafuri mai tari ca la noi ,criminali in serie si multi alti nemernici dar ai auzit vreodata parerea unui american despre mandria de tara ? Doar sunt proverbiali in domeniul asta , Ei de ce nu se identifica cu toate scursorile ce le-am insiruit ? Sa-i luam exemplu , putem face asta.?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Sorin: nu mi-e rusine ca sunt roman. dar nici nu sunt mandru de starea actuala. eu personal nu pot fi indiferent fata de cei care fac tara de rusine. sunt prea multi. e inadmisibil. si nu ma raportez eu la ei, ci ma raporteaza altii. fii mandru, e un sentiment inaltator. dar spune-mi, poti inchide ochii la ce se intampla in tara? motivele de mandrie exista, dar nu echivaleaza nici pe departe cu cele de rusine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Raul stii de ce ne contrazicem si nu ne intelegem pe alocuri ? eu vorbesc doar despre mandria natiei mele si atat nu de faptele actuale , nu despre cei ce fac tara de rusine , nu am nimic comun cu ei si nici mandria mea ,nu sunt de acord cu ei si ii critic , eu nu ii consider romani , ti-am spus destul de clar cine sunt romanii pntru mine .Nu pot inchide ochii la ce se intampla , in nici un caz , dar pentru mine ei nu sunt romani,nu ma raportez la ei prin nimic din ceea ce fac ,prin nimic din ceea ce simt.
    Cand spun ca sunt roman sub nici o forma nu ma reprezinta o gasca de nemernici.Ceea ce fac ei este inafara dragostei de tara si de neam si deaceea nu au cum sa ne reprezinte si nu ne comparam cu ei ne este doar rusine ca si ei traiesc aici , atat nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Sorin, mi-e teama ca mana aia de oameni de care vorbesti nu e prea mica.Oriunde te-ai duce ai sa vezi ca se spune -asta numai in Romania se poate intampla sau expresii de genul "in tara asta de doi le" .Aceiasi oameni arunca cu pietre in tara lor si cand ajung prin alte tari, tot ei isi golesc budele in raurile si paraurile muntilor, tot ei acuipa orice e romanesc, tot ei sunt cei pe care ii auzi spunand cu lehamite "tipic romanesc" atunci cand apare o mizerie si tot ei spun cu emfaza cand situatia le-o cere ca sutn mandri ca sutn romani.Ce spui tu ar parea corect insa de ce nu exersam aceasta mandrie?de ce nu facem in asa fel incat si pamantul acestei tari sa fie mandru ca ne gazduieste ?Eu nu sunt mandra de poporul meu pentru ca nu imi da motive prezente de mandrie , dar iubesc locurile astea, tara asta , frumusetea ei.Asta insa nu ma face sa fiu mandra de conditia noastra ba dimpotriva, ma revolta, ma deprima, ma infurie.Pentru ca e de neinteles cum putem sa distrugem tot ce ne-a lasat natura si sa punem in loc numai mizerii .

    RăspundețiȘtergere
  15. @sorin - în sfârșit mă ajută și pe mine cineva când încerc să exprim că ce vedem la știri sunt minusurile societății, pe care numai noi le facem publice cu mâna noastră. Meritul americanilor este că ei nu dau din casă.
    @ Ana Maria - din cauza oamenilor care-și dau din casă, pentru că judecăm o națiune după câteva exemple. Și ce e mai dureros că o judecăm noi și-o facem în public. Când am scris aici (http://thoughts-o-matic.blogspot.com/2011/04/o-batranica-din-georgia-lasat-3-tari.html) că suntem printre primii în lume într-un anumit domeniu raul mi-a sărit în cap până a văzut exemplele. De asta se spune că România e de căcat, pentru că noi dacă mergem în străinătate și suntem întrebați despre țara în care trăim răspundem că e de căcat, dar nu evidențiem și părțile bune, NICIODATĂ. De la noi e reclama proastă
    @raul - nu putem fii toți genii dar putem să fim mândri de ei.
    Părerea mea proprie și personală.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Zodrac, cred ca am facut Romaniei publicitate mai mult decat face ministerul turismului.Daca spun ca nu sunt mandra de poporul meu o spun aici si o spun romanilor mei si o spun pentru ca ma doare , pentru ca ii iubesc si pentru ca as vrea sa traim cu fruntea sus.Ne-au atras atentia pana si strainii sa ne prezentam cu mai mult curaj.Si sa stii ca daca nu vorbesti despre anumite lucruri nu inseamna ca ele nu exista .Strategiile de marketing ale americanilor nu mai tin acum .

    RăspundețiȘtergere
  17. Draga toti comentatorii + en titre comandant de jurnal de bord RaulG,

    Eu tocmai am terminat de scris un mesaj lung si dojenitor fata de D-na Alina Gorghiu, Dl. Crin Antonescu, PNL, Ministerul Sanatatii, si BOR (Biserica Ortodoxa Romana), pe care l-am postat chiar pe blogul deputatei (parca e deputat, nu ?) Alina Gorghiu, pe care l-am (re)gasit din totala intamplare cu ajutorul blogului Sectiei mele operative pa care il am in blogroll d evreo 3 luni dar pe care nu ma dat click pana acum nici o data si nu stiu ce mi-a venit azi si i-am dat si click si i-am si scris acolo o cronica artistica despre instrumente muzicale si balet. Si pe urma am dat click la Gorghiu ca am gasit-o la elo si mi-am amintit ca eu ii mai scrisesem o data de mult acolo lui Gorghiu despre copii abuzati din Romania, dar nu stiu daca mi-a aparut postul pt. ca uitasem unde , sub ce subiect il postasem.

    Si am dat de cioran !!! Tocmai ieri la mine pe blog ii dedicasem o paranteza intreaga acestui filozof ratacit de ratiune, i-am dat si diagnostic clinic, i-am facut si recomnadri de tratament la mine pe blog, sub Addendunm la comentariu (nu cititi restul decat paranteza dac va duceti ca e in still free association si n-o s aintelegeti nimic, doar datio click pe linkuri ca alea sunt poate mai misto cu filme si cantece), dar doar paragraful catre cioran e on-topic.

    Acum eu nu stiu daca o sa-mi apara comentariul la Gorghiu, ca blogul ala este moderat. Eu Just in case o sa dau aici copy-paste la comentaroiul ala ca este bun pt. tara in general, mai ales fata de tineret de limba romana din Romania si din afara Romaniei, intre 15-25 de ani, sa il citeasca. Plus ca o s aam si eu sufletul impacat ca daca nu apare la Gorghiu, macar o sa apara la Ghiran, ca pt. mine litera G. este f. semnificativa, este initiala prenumelui mamei mele, este numele unui coleg declasa d eliceu care a devenit mi se pare regizor adevart d efilme documentare si o fi chiar si in Farnta, daca nu in Canada, eu nu mai stiu, tot ce stiu este ca el afos cel care mi-a imprumutat mie cartea Interpretarea Viselor a lui Sigmund Freud cand aveam 16 ani, ca daca nu imi dadea el cartea aia atunci eu ajungeam sa nu citesc Freud niciodata si as fi pterdut la faza asta ocazia de a-l intalni pe Peter gay (biograful lui Freud) si pe Shoshana Felman (critica literara americana care interpreteaza literatura dpdv psihanalitic) si daca n-o inatalneam pe Shoshan nu aflam eu in veci ca Poetul francez Paul Celan a fost certat cu scriitorul francez Sartre, dar mai pe urma s-au impacat, si o sa vedeti ce frumos am amintit de ei in comentariul meu despre Cioran fat de D-na Gorghiu.

    Deci comentariul meu despre cioran este dedicat lui Shoshan Felman si lui Paul Celan, ca ei au luat nota 8,5 la purtare de la mine azi, si lui Sigmund Freud care a luat nota 9.

    (Nota 10 la purtare nu poate lua decat bunica mea materna,asa ca degeaba va straduiti sa faceti colecta sa imi dati vreo spaga, ca 10 tot n-o sa ia nimeni. I-am promis eu o data un 10 minus lui Jackie Chan, dar numai daca face niste chestii pt mine, si nu le-a facut inca deci si el e codas, de numai 8,7 in medie acum.)

    RăspundețiȘtergere
  18. Dna Gorghiu,

    Eu am mai trecut o data pe aici sa-mi vars un of, din pacate nu mai tin minte unde (sub ce subiect) l-am postat ca sa vad daca mi-a aparut si ce mi-ati raspuns, daca mi-ati raspuns sub el, ca totusi era important pt, mine atunci la faza aia sa ma fac auzit de un politician adevarat roman, deci chiar va rog, daca aveti timp, sau posibilitatea de a delega acesata sarcina cuiva din staff-ul dvs, sa caute sa cotrobaie prin stufarisul asta de site sa -mi zica si mie unde naiba am postat eu comentariul ala si sa-mi dea de veste si mie, ca sa il recitesc, sa il revizuiesc, si sa va dau si dvs, un update in caz ca veau sa mai nuantez ceva fata de ideile de baza expuse acolo.

    Acum, on topic, re. Cioran. Eu personal nu i-am citit opera, doar am auzit de acest scriitor roman stabilit la Paris, in legatura cu alti colegi de-ai dansului, mai ales scriitorul roman indragit Mihail Sebastian, al carui Jurnal sper ca l-a citit toata lumea. Eu personal, am mai citit ceva recent despre acest scriitor Cioran pe wikipedia, ca sa-mi cam dau seama unde s-ar situa el ca valoare pt. literatura romana contemporana. Eu am putut sa imi dau seama, citind acele paragrafe din wikipedia, ca exista un oarecare risc pentru tinereretul Romaniei sa fie PREA expus la modul insistent laudativ (retineti ca NU propun cumva, doame fereste sa “interzicem” vreun scriitor vreodata, asa ceva ar fi si ridicol in zilele noastre de democratie sau free-scpeech, exceptie facand desigur hate-inciting propagandistic literature, stiu aia de la CNA si altii ce vreau sa zic, daca nu stiti dvs, desi cred si sper ca stiti si dvs).

    RăspundețiȘtergere
  19. De ce imi exprim eu aceste rezervari fata de scrierile lui Cioran si mai ales sa o lasam mai moale cu osanalele in public pe net (unde citeste MULT tineret roman, va asigur) cand apare vreo editie a ce a ai scris el acum peste 50 de ani:
    1. facea parte din acelasi grup de noica-followers care au fost efectiv abuzati direct de noica (nu mai zic de spalati pecreier) tot la fel cum si noica ala a fost si mai sever abuzat de mentorul sau si totodata profesorul sau oficial, un oarecare ionescu (criminal ordinar la faza asta, dupa orice legislatie din lumea civilizata)
    2. din fericire cioran nu a mai avut ocazia sa activeze pe teritroiul RPR dupa razboi si a scapat de puscarie
    3. face parte din cei care l-au abandonat la nevoie pe fostul lor coleg si prieten , scriitorul indragit Mihail Sebastian, si asta ii da nota mica la caracter in catastiful meupersoinal (daca dvs, puteti sa imi oferiti vreun exemplu concret publicat in care Cioran isi cere cumva scuze sau isi exprima si cea mai mica remuscare fata de scriitorul roman Mihail Sebastiam, asa cum afacut de exemplu Paul Celan fata de Sartre, de la ALA ar fi putut Cioran sa ia exemplu BUN, dar a facut-o ? Deci dac gasiti dvs. vreio urma de remuscare la Cioran re. Mihail Sebastian pe undeva, va rog chiar f. insistent sa mi le aduceti la cunostinta,l ca eu nu sunt mafalda sa le stiu pe toate.
    4, Cioran suferea in mod clar si direct recognoscibil de catre orice rezident (invatacel) psihiatru din Romania (nu mai vorbim de medicii specialisti) de Depresie recurenta majora severa cu trasaturi melancolice si probabile episoade psihotice intermitente. Deci avea creierul oarecum alterat cand scria si cand interpreta totodata ce ii spunea profesiorii lui, inclusiv m. heidegger, fiolozoful german caruia ii placea filozoful nietzche. Deci pe toate cartile lui publicate in Romania, ar trebui, dupoa sincera mea parere personala, sa apara pe undeva, in prefata macar, daca nu pe coperta, un fel de CAUTIUNE, WARNING: LUATI CU “GRAIN OF SALT” CE SCRIE ACEST SCRIITOR. NU ESTE INDEMN LA SINUCIDERE. EL VORBESTE DOAR ASA LA MODUL METAFORIC CA POETII, NU CONCRET, IN PLUS ERA SI EL CLINC DEPRIMAT CAND SCRIA ASTA, deci, TINERET, AVETI GRIJA CAND CITITI ORICE A OPINAT ACEST OM, CA DOAR NU E LITERA SAU USA DE BISERICA ORICE A ZIS EL.

    RăspundețiȘtergere
  20. PLUS, IMEDIAT, MINISTERUL SANATATII, SA PRODUCA LISTA DE CLINICI DE PSIHIATRIE PENTRU TINERET,ADOLESCETI SI TELEFOANE SELF-HELP care sa fie CLAR TIPARITA LA SFARSITUL CARTII LA ULTIMA PAGINA, PLUS INSTRUCTIUNI CARE SA ZICA CEVA DE GENUL: YOU ARE NOT ALONE, NU ESTI SINGUR. DACA AI GANDURI SA ITI FACI RAU, EXISTA AJUTOR CONCRET. DA TELEFON AICI; xxx, DU-TE IN VIZITA LA CLINICILE ASTEA: xxx, SAU DA TELEFON LA MEDICUL DE FAMILIE SI ROAGA-L SA ITI DEA TRIMITERE LA PSIHOLOG SAU PSIHIATRU. EXISTA TRATAMENT EFICIENT IN ZILELE NOASTRE PENTRU ORICE TULBURARE AFECTIVA INCLUSIV DEPRESIA SI TOTODATA NU UITATI CA ABUZUL DE SUBSTANTE, INCLUSIV CANNABIS si alte ETNOBOTANICE, ESTE DAUNATOR SANATATII, SI POSIBIL CHIAR CAUZATOR DE MOARTE.

    RăspundețiȘtergere
  21. PLUS, ca nu am terminat, BISERICA, BOR, IMEDIAT:

    CU PATRIARHUL IN FRUNTE, IMEDIAT, SCRIETI UN TEXT care sa fie si el tiparit clar si pus pe cartile lui dobitocul ala de Cioran (ca altfel chiar ca nu pot sa-i zic): in care sa scrie clar: SINUCIDEREA ESTE UN PACAT FATA DE DUMNEZEU SI FATA DE SEMENI SI FATA DE PARINTI DVS, ACT CONDAMNAT ATAT DE DUMNEZEU CAT SI DE MARII FILOZOFI SI TEOLOGI AI LUMII si DE INSUSI IISUS CRISTOS, cu citat imediat de unde a zis vreun Apostol ceva despre asta (ca trebuie sa fi zis unul ceva, eu nu stiu exact ca n-am citit Biblia ca nu am avut timp sa citesc Biblii cand in Romania mor tineri si oameni profesionali ba chiar si batrani pensionari singuri de toate varstele de sinucidere in fiecare zi.

    IN FIECARE ZI, D-NA GORGHIU

    RăspundețiȘtergere
  22. Asta de la mine acum catre tineretul liberal care poate trece pe aici, special pentru cei de 15-25 de ani: tineret, nu credeti NIMIC din ce scrie acel cioran., si nici din ce a scris filozoful german nietzsche (iar heidegger a fost un nazist ordinar deci va dati seama ce poama poate sa fie si ala), daca vreti filozofi misto si hip, cititi On BULLSHIT de filozoful american Harry Frankfurt, si este un filozof serios, va asigur pe toti, si pomeneste si de wittgenstein si de alti filozofi seriosi care NU indemanau lumea la sinucidere de parac ar fi ceva grozav de facut. Si mai citit tineret, va rog eu si cartea autobiografica a scriitorului american Wylliam Styron (cel care a scris cartea Sophie’s Choice, dupa care a fost facut acel film sfasietor cu Meryl Streep desore lagarele de concentrare naziste din al doile razboi mondial unde a murit atata lume incocenta, NU NUMAI EVREI dar si TIGANI) si in acea carte el descrie ce rau se simtea cand avea el depresie, ca s avedeti ca exista totusi speranta, ac si altii au suferit d edepresi si tot au ajuns mari scriitpori si au scros ETIC despre experienta lor si EDUCATIV fata de public, NU ca cioran (ca de aia l-am facut dobitoc, nu la filozofie sau stil literar ia Cioran nota 4 de la mine ci LA MORALA si LA ETICA, deci NOTA 4 LA PURTARE LUI CIORAN. SI ASA SA FIE EL TINUT MINTE IN ISTORIA LITERATURII SI FILOZOFIEI ROMANE DE ACUM INAINTE)

    RăspundețiȘtergere
  23. D-na GORGHIU:

    Sa stiti ca prin osanalele astae NEJUSTIFICATE fata de un bolnav psihic antisemit ordinar m-ati enervat f rau Dna Gorghiu si NU STITI CE RAU FACETI PNL-ului, oamenilor ROAMNIEI si IMAGINII EI IN STRAINATATE LA FAZA ASTA.

    Sper ca SI DL CRIN ANTONESCU sa auda asta si sa invete o data sa isi aleaga mai bine echipa ca de AIA pierde ca un prost la toate alegerile,. NU ARE ECHIPA. Si pare ca habar NU ARE cum sa si-o aleaga . SUNTETI PREA INDULGENT, DL. CRIN ANTONESCU. SI nu prea cred ca este cazul in politici sa fiti chiar asa de indulgent, cad este nevoie de precizie, si exactitate si nuantare, etc.

    RăspundețiȘtergere
  24. P.S.@Gorghiu:

    Sa vedeti ce nota la purtare o sa va dau DVS. PERSONAL, D-na GORGHIU, daca nu imi apare acest post ETIC aici in urmatoarele 24 de ore, si am de gand sa comentez PERSONAL direct catre Dl. CRIN ANTONESCU despre atitudinea dvs. fata de acest post al meu care este f. important pentru sanatatea (deci WELL-BEING) fiintei , trupului viu, constitutiei generale a Romaniei, care este alcatuit din populatia TUTUROR celor ce vorbesc limba romana (atat cei aflati pe teritoriul Romaniei cat si in afara granitelor tarii la munca), care sunt oameni individuali fiecare si al caror creier si trup individual vrem sa il aparam cat putem noi de bine, nu numai medici, dar si politicienii interesati cu adevarat de SOARTA si DESTINUL tarii, cat si de, repet, IMAGINEA ei fata de lumea externa.

    Am sa vin sa va verific in mod special aici personal sa vad ce si cum actionati fata de acest post.

    Alta literatura autobiografica interesanta, nu nuami pentru tineretul liberal, sunt si cartile psihologului american, PhD, Kay Renfield Jamieson, care ea insasi sufera de tulburare bibolara, ia Litiu (desi s-a cam impotrivit sa il ia, dupa cum recunoaste si ea la inceput), si tot a ajuns o somitate recunoscuta mindial experta nu numai in Boala Bipolara (fosta psiihoza maniaco-depresiva) cat si in lumea criticilor de arta unde este respectata pt. ca a scris despre tulburarile afective ale unuor artisti plastici cunoscuti, cat si desp[re lagatura dintre geniu si tulburari psihice diverse, legatura de altfel recomfirmata de ultimele cercetari neuro genetice.)

    RăspundețiȘtergere
  25. P.P.S.
    Iar pentru cele cateva greseli de typo pe care le-am facut, eu NU IMI CER IERTARE, mai ales ca am fost atat de enervat de atitudinea dvs, incat acum chiar ca imi tremura mainile la faza asta.

    Dar eu o sa ma calmez, ca eu cel poutin ma constiinta MEA impacata la faza asta. EU am opinat corect si etic si cat am putut de bine si de clar.

    Eu acum ma duc sa ma relaxez citind cartile f. intersante si inteligibile si de publicul larg (nu numai de medici, ca totusi e duminica nu am chef eu de citit carti complicate stiintifice sau filozofice duminica), cartile neurologului american Oliver Sacks, dintre care una chiar se cheam asa de frumos: “Omul care si-a confundat nevasta cu o palarie.” Sunt f. interesante, si informative si scrise in stil clar si placut,.ar trebui sa le cititi si dvs, cred ca v-ar place.

    RăspundețiȘtergere
  26. Si direct pt. comandorul de vas RAulG: astazi din pacate la apreciere artistica iei doar nota 5,8 de la mine. Iti dau de trecere ca macar ai auzit de sculptorul roman Brancusi si ai pomenit de el in mod frumos, deci l-ai apreciat just la adevarat lui valoare artistica pentru intreaga istorie a artei mondiale.

    Iti dadeam 6 daca macar mentionai un singur nume de sculputra a lui, dac din inatmplare mentionai chiar Poarta Sarutului ca pe aia o tine mainte mai multa lume plus ca puteai sa o folosesti poltic in legatrura cu soarta minerilor ca e la Targu Jiu, atuci poate ca iti dadeam chiar 6,2.

    DAR ai pierdut cel putin 2 puncte cruciale, f, greu de obtinut d ealtfel cand este vorba de gusturile mele fff pretentioase fata de operele de arta in general, deoarece ai scris ca opera scrritoariceasca a lui cioran ar putea macar avea ceva valoare artistica, hai ca poate la stil general, corectitudinea frazelor si muzicalitate, ia-s fi dat si lui de trecere 5 cu indulgenta la literatura, in nici un caz mai mult de 5,3, (ac poate sunt eu prea sever fata de francezii colaborationisti si vreau sa fiu fair-play cand e vorba de literatura nu sa ii fac si eu lui ce i-au facut francezii lui Celine (medic de altfel, vad ca la francezi multi medici s-au facut scriitori in timpul primului razboi mondial deci probabil ca au fos si ei dsub ff mult stres, in ameriac se fac multi medici scriitori si acum,, deci e clar sub ce stres opereaza aia din America plus ca am citit ca majoritatea il urasc pe Obama !)

    DAR a il pune pe acelasi plan cu Cioran cu Barncusi re, simpla valoare artistic (nu mai ma refer la caracter) si , in plus a te referi la ei in acelasi paragraf cad este CLAR ca sunt si de arte total diferite PLUS ca valoare unul (cioran) este de nota 5 doar la stil, iar la continut de nota 2, iar celalat (Brancusi) este INTR-ADEVAR de nota 10 atat la stil/forma/materiale folosite corect pt. ideea de baza (toate importante la aprecierea unui sculptor) PLUS la continut (ideea de baza) PLUS la efort si migaleala (f. importanta si asta, de ex. nota 9,5 la Gustave Flaubert la literatura la efor si migaleala)...deci faptul ca nu ai tinut cont de aceste lemente de baza in aprecierea valoareai operelor de arta ale celor 2 si i-am mai si bagat in acelasi paragraf...de AIA ai luat nota asa de mica la ARTS&CRafts astzi ! (asa ii zice la subiectul asta la scoala generala in America, ARTS&CRAFTS)

    RăspundețiȘtergere
  27. "Craft" se mai foloseste uneori si la aprecierea talentului artizanal, dar si la arta unor vrajitoare in America ! (Si daca spui unei persoane, de obicei mai ales femeie, ca este "crafty" insemana ca ii spui ca este cam "data dracului de buna vrajitoare fata de tine ! Asta ca sa stii cum sa vorbesti cu Minnie Mouse cand o s-o vizitezi acolo in casuta ei de la Orlando, FL, la Disney World, sau in Los Angeles,CA, la Disneyland, ca sa-si dea si ea seamna ca nu mai ai 12 ani cum ai avut la IQ de exemplu la faza cu Cioran, si ca vrei sa o iei la un suc dupa program, ca o dor si pe a picioarele de stat in casuta acolo, ca la inchisoare stau amaratii aia de studenti sau ce-or fi, inhaimurati in costumele alea de soricei si printese, ca sa ii pupe toti copii din lume 8 ore pe zi de o sa ia si raceli si, doamne fereste oreion,de toti copii aia !)


    Uite clip frumos de film cu Jack Nicholson si Cher vrajitoare.

    http://www.youtube.com/watch?v=XWfJgz2xUS8

    Si justin case: CELINE, doctorul francez nu are legatura cu casa de mode CELINE nici cu cantecul asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=q8n4__4nyZQ

    (cantecul ai voie sa i-l arati lui Minnie Mouse, si sa ii si traduci tu ce zice ca ea nu stie franceza, de primul insa sa nu-i zici ca se intristeaza si nu mai iese cu tine la suc, plus ca si tu iti pierzi interesul in ea deoarece se stie stiintific recent demonstrat ca lacrimile de femei din tristete (nu de la ceapa) sunt turn-off sexual pt. baieti, iar daca ii zici de moda lui a doua, o sa vrea sa-i cumperi si costa MULT prea mult (desi merita pt o persoana cu totul speciala):

    http://www.youtube.com/watch?v=x_-pBwiV5AQ

    Celine medicul scriitor a fost antisemit declarat in ziare si s-au suparat francezii rau pe el dupa WW II si iau zis colaborationist, daca era fata il radeau in cap, asa le-au facut la fetele care au au avut iubiti nemti pe vremea ocupatiei germane. El a fugit in Danemarca sa scape de furia concetatenilor lui, l-au condamnat in absentia la 1 an de inchisoare, abia in 1951 i-au dat amnistie pres. Vincent Auriol si prim-ministrul Rene Pleven, si aputut sa se intoarca in Franta, a mai publicat ceva, si apoi a murit in 1961 de accident vascular cerebral brusc.

    Stiinta:

    http://www.npr.org/2011/01/07/132716595/smell-that-sadness-female-tears-turn-off-men

    RăspundețiȘtergere
  28. @drcraciun: am citit critici si analize despre Cioran, dar a ta e unica, tu il cataloghezi direct, ii pui in frunte stampila cu "Depresie recurenta majora severa cu trasaturi melancolice si probabile episoade psihotice intermitente" (cat e de adevarat, numai voi doi (tu si Cioran) puteti sti).
    ceea ce mai apreciez la tine e faptul ca nu stai pe ganduri cand ai de spus ceva cuiva, nu te intereseaza cine e, o faci pur si simplu, plus ca te mai si enervezi daca persoanele in cauza nu reactioneaza. foarte bine asta.
    stiam sculpturile lui Brancusi, ba mai mult le-am atins pe unele, daca stiam ca iau asa nota mica mentionam vreo doua.

    RăspundețiȘtergere
  29. Pai raul, eu CHIAR ca am intalnit f multi Ciorani in real life, unii chioar talentati la scris poate si ca la filozofie /la asta nu ma pricep si nici pe pacientii mei nu ii incurajez sa vorbim despreasta deaorece ITI SPUN EU PROFESIONAL CA LE FACE RAU LA OAMENII BOLNAVI PSIHICI SA SE GANDEASCA SAU SA VORBEASCA PE TEME FILOZOFICE, IAR LA TINERETUL FUMATOR DE CANNJABIS ACEASTA ACTIVITATYE DUSA LA EXCES CHIAR POATE CAUZA PSIHOZA ADEVARATA, NU NUMAI LA AIA (mai ales daca sunt si poeti sau csriitori talentati)CE CONSUMA LSD, sau piloscibina, sau mescalina, despre aia stiam deja de mult de la cercetatorii americani mai mult sau mai putin etici din anii 70, dar despre astia cu psihoza si cannabisul plus filozofia stim mai mult f. recent de ultima ora de la scandinavi plus mai vechi de la cativa americani cu capul mai pe umar si m,ai etici chiar decat aia care examinau halucinogenele prin anii 70.

    Deci cand dau eu un diagnostic cuiva pe net in public (si NU O SA O FAC FORTE DES, doar cand simt ca este EDUCATIV si BENEFIC PT PUBLICUL GENERAL)sa stii ca ASA ESTE, CUM ZIC. Recunosc ca ma pot insela si eu la anumite diagnostice, dar se intampla mai mult la alea de axa II (tulburari de personalitate). La alea de axa I (boli psihice de creier principale, mahjoritatea, de fapt toate, pur BIOLOGICE), la astea chiar ca ma si experienat, si ma si priocep, si ma si citit si mai citesc intr.una sa vad ce se mai zice de oanmeni seriosi.

    RăspundețiȘtergere
  30. ce de multe typo ! asta este pt ca am batut la taste repede ca atunci cand e vorba de domeniul meu imi merge mintea destul de repede !

    RăspundețiȘtergere
  31. dar o sa vezi ca atuci cand dau un diagnostic in public cuiva nu o sa mai apara chiar asa de multe typo, ca eu chiar o zic cat mai serios si mai deliberat, mai ales in public (in privat, sau intre colegi, mai se intampla sa mai zic, si "nebunul ala sau tacanitul ala", dar cand eu il fac pe unul ordinar sau criminal in public,asa neagresat de nimeni, chiar ca ma gandesc la ce zic.)

    RăspundețiȘtergere
  32. Uite blog misto cultural despre tigani ca nu mai stiu unde e subiectul ala cu tiganii, plus ca la alina gorghiu, deputata PNL sector 5, pe blog m-am autodeclarat intr-un comentariu ulterior tot acolo, cu scop DIRECT DE OBSERVATOR MANIPULATIV, ca sunt homosexual tigan evreu, acolo cand o dojeneam despre osanaua la Cioran.

    Pt. toata lumea, blog misto echilibrat si informativ dpdv cultural si un pic si istoric despre tigani:

    http://lolodiklo.blogspot.com/

    P.S. Raul, vezi ca Lascaris tocmai a luat nota 10 de la mine la materia "etica jurnalismului cultural on-line" (eu doar la purtare si chestii de arta generala dau mai rar 10, la astea mai minore de genul celei de mai de sus, dau 10 mai usor.) Tu la ce materie crezi ca ai putea lua 10 de la mine ? Ca , invers, daca ai fi tu profesorul meu de educatie fizica, eu ti-as da calificativ de EXCELENT , care e mai mare decat F. BINE, ca stii ca in unele colegii si universitati din America si studentii au voie sa dea calificative la profesori.

    RăspundețiȘtergere
  33. Plus ca si la fac. de medicina in Romania, se face materia de sport in anii mici ! Pe bune !

    RăspundețiȘtergere
  34. P.S. Eu am vrut sa imi laeg bazin, dar pana la urma m-ua repartizat la volei, n-am avut eu nici talent nici pile ca sa prind un loc la clasa de inot. La volei mai imi reuseste uneori serva daca am noroc, altfel sunt tufa de tot, ba chiar sunt din aia care se feresc de minge si inchid ochii de frica cand vine spre ei ! Era sa iau nota 6 la medicina la sport, 6 mai in carnet la medicina, mai ales ca am cam si chiulit ! Noroc ca s-a indurat profesorul ala si mi-a dat 8 pana la urma ! Nu i-am dat nici o spaga nimic, doar m-am uitat disperat la el, si i s-a facut mila de mine ! (Si nu faceam expres, adica nu jucam teatru, chiar ca eram f. suparat si dezamagit fata de mine insumi la faza asta, mai ales la sport si la volei, cum sa iau eu 6 ?!)

    RăspundețiȘtergere
  35. Era sa iau 9 la purtare o data in clasa a 9-a la liceu. Dra a fost doar asa o amenintare de la diriginta ca sa ma faca sa imi bag mintile in cap, si uite ca areusit, n-am mai scos un sunet , n-ma mai facut nici o prostie tot liceul. Chiar ca mi-a prins bine totusi,asa per total uitandu-ma in urma. NU a fost o amenintare din laea ne-etice sau rele, a fost o amenintare buna, si bine intentionata fata de mine.

    Eu nu am stilul sa fac amenintari in real life, dar unii profesori buni se pricep sa o faca in mod ETIC chiar cu rezultate bune fata de elevi.

    RăspundețiȘtergere
  36. Uite aici unde te-am barfit lui Lascaris ce nota mica la aprecierea de arta ai luat si sa vezi cum a luat el 10 la matria aia si ce le fac eu la aia care iau 10 de la mine.

    http://lascaris.wordpress.com/2011/03/26/costica-bulai-%e2%80%93-manual-de-drept-penal-partea-generala/

    Despre boala lui Rudyard Kipling, in esenta aceeasi ca a lui Cioran, cat si a lui William Styron, scriitorul american care a scris Sophie's Choice dupa care s-a facut filmul cu Meryl Streep si Kevin Kline, dar cu manifestari oarecum diferite, am scris si la Blegoo:

    http://www.blegoo.com/2011/04/06/poezie/

    Si uite si clip din Sophie's Choice daca tot am vorbit despre ea, acum, in timpul telejurnalului de seara (care in Norvegia e la 7 seara, iar la Bucuresti e la 8, deci sunt in acelasi timp ! La Paris la cat e ?):

    http://www.youtube.com/watch?v=DZ9bht5H2p4

    RăspundețiȘtergere
  37. @Drcraciun: imi place aia, ca intre colegi sunteti ironici si va mai ziceti "bai, nebunule".
    m-am asezat mai bine in scaun si mi-am adunat energia, cand am vazut cum incepi comentariiile, dar apoi am dat de faza cu sportul si m-am relaxat. vezi ca se poate sa discutam si despre lucruri simple...:))

    RăspundețiȘtergere
  38. Uite si o perspectiva Norvegiana:

    http://www.landgaard.no/2011/05/16/intellektuelt-selvmord/

    Traducere Google:

    http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=no&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.landgaard.no%2F2011%2F05%2F16%2Fintellektuelt-selvmord%2F&act=url

    http://www.vagant.no/article/145041

    Traducerea Google:

    http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=no&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.vagant.no%2Farticle%2F145041

    RăspundețiȘtergere
  39. Eu sunt mandra ca sunt romanca!
    Se pune?

    RăspundețiȘtergere