luni, 14 martie 2011

Cui sa spunem ca suntem furati?

         Una din problemele grave ale Romaniei e coruptia extinsa. E cel mai mare impediment in lupta spre mai bine. Escrocheriile se fac in vazul lumii pentru ca cei care ar trebui sa ia masuri sunt toti manjiti. Cumparati. Si nu mai percuteaza nimeni la jafuri de sute de milioane de euro. In afara de noi, cei fara putere. (Oare?)
         Sa vorbim pe exemple ample. Oameni ca Dinu Patriciu, Dan Voiculescu au stors Romania de miliarde. In exemplul de azi presupunem ca au luat intr-un an doar 10 milioane (ne jucam doar, sa fie mai usoare calculele). Din 10 milioane, ca sa ramai cu 5, trebuie sa dai 5. Cele 5 milioane pe care le dai le imparti in asa fel incat sa inchizi cat mai multe guri. Daca dai 100 000 de euro la fiecare, inchizi 50 de guri. Portia e acceptabila, valoarea unei case. Pentru cei care au un salariu cam de 500 de euro, fie si 1000, e o adevarata lovitura. Au gura plina, deci nu pot vorbi. Asta faci cu 5 milioane. Dar cu 50? Cu 500?
         Cam asa merge treaba. Sistemul se aplica si la sume mici. Pana si un amarat de politist comunitar e manjit, chiar daca ii revin doar 100 de euro. Chiar daca vinde tara. De aceea nu mai avem cui spune. De aceea orice actiune se raporteaza la bani. Din 10 romani 7 fura. Din cei 7, 3 sunt hoti iar 4 serifi. Adica cei care ar trebui sa-i prinda. Cei 3 ramasi sunt si pagubitii. Dar cui sa spuna? Celor 4?
         Inainte sa-mi sariti in cap, ia ganditi-va: in ultimii 2-3 ani Uniunea ne-a dat cateva miliarde, plus miliardele adunate din taxe si impozite, plus milioanele adunate din strangerea curelei, plus cele din scumpiri, plus, plus. Unde-s banii?

5 comentarii:

  1. Banii de la UE nu au fost luati. asta iti spunca in fiecare zi ma lovesc de asemenea stiri. Banii de la UE nu au fost luati de Romania, pentru ca nu pot fi furati. Aia sunt bani controlati pana la ultimul cent. de aceea, romania a absorbit doar 3% din fondurile europene.
    Nu vreau sa ii iau apararea lui Voiculesc (care imi da un salariu), dar chiar daca fura, el da salariu la cateva mii bune de oameni. Altii fura si opresc totul pentru ei.
    Ca din 10 romani, 11 sunt corupti, asta e un adevar de care te lovesti mereu. Dar sa facem cunoscute si motivele. daca un politist comunitar are 900 lei salariu, crezi ca nu va fi fortat de copii care ii are la scoala, de facturile pe care trebuie sa le plateasca, sa ia mita? Dar doctorii? Dar profesorii care fac meditatii in particular?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca trebuie sa ni le spunem in primul rand noua insi-ne,sa ne facem autocritica si apoi sa vedem ce este de facut.
    Oricum,nu avem cui ne plange,totul sta in noi si in puterea noastra de a trece peste aceasta perioada care nu ne avantajeaza ,pana la urma,pe niciunii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Costin:am facut referire la banii ce i-a imprumutat Romania de la UE, nu stiu cat sunt de gestionati, cert e ca nu se vad nicaieri. i-am folosit pe cei doi ca exemple, bineinteles ca mai sunt altii ca ei, o gramada. mai rai, cum zici. si asta e adevarul, ca daca nu iei mita, cum sa traiesti? ma gandesc la romanul de rand, care nu are nici o functie, el de unde sa ia mita?
    @Sorin:nu cred ca putem trece peste aceasta perioada ignorand si inchizand ochii. si nu e o perioada, e un obicei cu radacini adanci

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu stiu unde sunt banii da` nu spun nimic >:) ... nu de alta da` mie nu mi-e frica ca-mi inchid astia gura cu 1000 de euro, ci mai degraba mi-o ingroapa sub doi metrii de beton

    RăspundețiȘtergere
  5. @Simon: daca imi dai si mie 100, nu spun nimanui ca tu stii unde-s banii

    RăspundețiȘtergere